Testen in AFAS, kunnen we live?

Testen in AFAS is van groot belang; het voorkomt problemen en geeft vertrouwen. Nieuwe functies en procesverbeteringen dienen zorgvuldig getest te worden. Door goed te testen, spoor je problemen op voordat ze impact hebben en zorg je dat aanpassingen in het systeem echt een verbetering zijn. Dit zorgt er ook voor dat je niet voor verrassingen komt te staan en dat gebruikers efficiënt en zonder problemen hun werk kunnen doen. Een doordacht testplan betekent dus dat je met een gerust hart live kunt gaan!  In dit artikel verkennen we hoe zorgvuldig testen in AFAS essentieel is voor een succesvolle livegang, hiervoor behandelen we de volgende onderdelen: een actuele testomgeving, testen vanuit verschillende gebruikersrollen, e-mail aliassen, gedetailleerde scenario’s en een geduldige testaanpak.

 

Zorg voor een actuele testomgeving

Een actuele en accurate testomgeving is essentieel voor betrouwbaar testen. Deze omgeving dient een weerspiegeling te zijn van de echte omgeving met de laatste gegevens en instellingen. Zo zorg je ervoor dat testresultaten realistisch en relevant zijn en ben je verzekerd dat nieuwe functies of processen bij livegang goed zullen functioneren. Bij een verouderde testomgeving kun je tegen zaken aanlopen die al verleden tijd zijn, zonde!

 

Testen vanuit verschillende rollen

Voor effectieve procesverbeteringen en het toevoegen van nieuwe functies is het belangrijk dat er getest wordt vanuit verschillende gebruikersrollen. Door het systeem te testen vanuit het perspectief van verschillende gebruikers, controleer je of iedere rol de juiste toegang heeft en of de functies werken zoals ze moeten. Laat het daarom testen door verschillende mensen binnen je organisatie, elk met hun specifieke rol. Zo is een soepele ervaring voor alle gebruikers gegarandeerd!


Scenario’s

Testscripts en user story’s zijn de ‘doe alsof’-verhalen. Testscripts zijn gedetailleerde instructies om specifieke functies te testen, terwijl user story’s alledaagse situaties beschrijven.
Beide helpen om veranderingen grondig te testen, van gewone taken tot complexe scenario’s, om ervoor te zorgen dat systemen betrouwbaar werken. Het is alsof je een ‘proefrit’ maakt om te controleren of alles soepel verloopt voordat het echt in gebruik wordt genomen.

 

Tijd nemen is kwaliteit krijgen


Testen kan zorgen voor de nodige onderlinge afstemming; is de toelichting wel duidelijk genoeg, moet dit veld verplicht zijn of niet, moet de taak niet bij iemand anders aankomen, is het ter info of ter accordering  enzovoorts. Maak een duidelijke planning en geef aan welke onderdelen je aan het eind van de testsessie doorgetest wil hebben. Neem de tijd om alles grondig te testen, want dit zorgt ervoor dat je testresultaat betrouwbaar is. Een haastige aanpak kan ervoor zorgen dat je fouten over het hoofd ziet, terwijl gedetailleerd testen verborgen problemen aan het licht kan brengen. Het is cruciaal om de ingevoerde veranderingen soepel te laten verlopen, zo waarborg je de kwaliteit en behaal je positieve resultaten.

 

Kortom

Een geduldige en zorgvuldige testaanpak is van groot belang. Goed testen is de basis voor een soepele livegang. Neem de tijd, zorg voor een actuele omgeving en test vanuit verschillende rollen.
Dan ben je verzekerd van een stabiele werking en kun je met een gerust hart live gaan. EN je zorgt er natuurlijk voor dat je weer helemaal klaar bent voor de toekomst! 

 

Tip van de consultant 

 

Tijdens de inrichting testen we continu vanuit verschillende rollen zoals de medewerker en/of leidinggevende. Hiermee controleer je of alle pagina’s en paginaonderdelen goed geautoriseerd zijn.

Het handigste is natuurlijk dat je vanuit alle relevante rollen het proces bekijkt. Wil je meerdere rollen tegelijk testen? Dan kun je gebruik maken van e-mailaliassen. Je kunt alleen niet binnen één browsersessie tegelijk ingelogd zijn. Om dit op te lossen pak je een andere internetbrowser of een incognito venster. Deze zet je naast elkaar en zo kun je tegelijkertijd het proces bekijken vanuit verschillende functies. Log in met het e-mailalias op AFAS, authentiseer dit e-mailadres en voilà, je bent ingelogd als een medewerker, een leidinggevende én beheerder met bijbehorende rechten.