Logging in AFAS, krijg nog meer inzicht!
Als je wilt weten wat er precies gebeurt in jouw AFAS omgeving, kom je al gauw terecht bij het logboek. Afhankelijk van jouw loginstellingen, zie je hier per onderdeel wie wat wanneer heeft toegevoegd, gewijzigd of verwijderd! In dit artikel delen we hoe je, door slim gebruik te maken van AFAS logging, meer inzichten krijgt, meer controle hebt en eventuele problemen beter kan analyseren.Zo heb je grip op wijzigingen die bijvoorbeeld ontstaan door de updateconnectoren in koppelingen en kun je eenvoudig patronen ontdekken.
Staat logging in AFAS standaard aan?
AFAS stelt automatisch logging in voor een aantal onderdelen. Dit betekent dat belangrijke veranderingen, zoals wijzigingen in contracten of roosters, al vanaf het begin worden bijgehouden. Daarnaast kan je zelf ook andere onderdelen instellen waar logging op mogelijk is. Hiermee krijg je gedetailleerd zicht op specifieke handelingen die essentieel zijn binnen jouw organisatie. Door deze aanvullende logging te activeren, kun je bijvoorbeeld wijzigingen in autorisaties nauwkeurig analyseren. Dit zijn typisch dingen waar accountants heel gelukkig van worden!
Manieren van loggen in AFAS
AFAS stelt je in staat om te kiezen uit diverse logmethodes: het loggen op toevoegen, wijzigen en verwijderen. Deze methodes bieden samen een compleet beeld van alle activiteiten in je systeem, waardoor je beter kunt inspelen op veranderingen of problemen. Voor elk onderdeel kun je de methode zelf kiezen, zo kun je bijvoorbeeld bij dossieritems alleen loggen op het verwijderen en bij gebruikersautorisatie alleen op het wijzigen.
Gericht loggen in AFAS
Gericht loggen is essentieel: het gaat er niet om alles te loggen, maar om te focussen op wat echt belangrijk is voor jouw organisatie. Door selectief te loggen vermijd je overbodige informatie en zorg je ervoor dat je logs waardevolle inzichten bieden. Dit maakt het weer makkelijker om belangrijke trends en patronen te identificeren, waardoor je beslissingen kunt nemen op basis van concrete, relevante gegevens. Doordat elke mutatie apart gelogd wordt, kan het aantal mutatieregels flink oplopen. Voor de performance kan dit nadelige gevolgen hebben. Dus als je bepaalde logging niet meer nodig hebt, schakel deze dan weer uit.
Regelmatig opschonen en toetsen
Het regelmatig opschonen van je logbestanden is cruciaal voor het behouden van de performance en het overzicht. Bovendien is het belangrijk om periodiek je loggingstrategie te toetsen aan de huidige bedrijfsbehoeften. Door je logs up-to-date en relevant te houden, garandeer je dat de verzamelde gegevens altijd waardevol zijn voor het analyseren en het nemen van beslissingen .
Kortom. Start vandaag nog met het optimaal benutten van autorisatielogging in AFAS!
Pas je logging aan op de gewenste behoefte, beheer je logbestanden slim en focus op de data die ertoe doen. Zo haal je niet alleen meer uit de software, het maakt je data ook bruikbaar! Het effectief inzetten van autorisatielogging in AFAS biedt dus niet alleen een dieper inzicht in je bedrijfsprocessen, maar het stelt je ook in staat om meer controle te hebben over wat er precies gebeurt binnen je AFAS omgeving!